Οφθαλμαπάτη της καρδιάς

January 7th, 2008

Είναι περίεργο το πώς μπορεί να αλλάζει θέση η ζωή μας. Λες και την κοιτάμε από διαφορετική γωνία, με περισσότερο φως ή λες και ξαφνικά ψηλώσαμε και πολλά πράγματα μας φαίνονται πιο μικρά κι αδιάφορα.

Ξέρω ότι αυτό που ετοιμάζομαι να δημιουργήσω είναι πολύ προσωπικό. Θα μου πεις, γιατί τα άλλα, τα σαρκικά, δεν είναι τελείως μα τελείως δικά μου; Ναι, αλλά για κάποιο λόγο, δε διστάζω να τα αποτυπώσω εδώ “πάνω”, εδώ “μέσα”.

Τούτο όμως αποτελεί και μια περγαμηνή του παρελθόντος και είναι κάτι, να, πιο ψυχικό. Από κείνα κει που συνειδητοποιείς όταν έχεις γίνει λιώμα πια και το μάτι σου δε λέει να στεγνώσει.

Κι όμως τώρα είμαι (ακόμη) νηφάλια, αν και έχω μπει σε μια υπερπροσπάθεια να ζαλίσω τα σωθικά μου. Με μπύρες, έστω. Γίναμε φτηνιάρηδες μπεκρήδες βλέπεις.

Είχα πάρα πολύ καιρό να κάνω σοβαρή σχέση. Δεν ξέρω κι αν είχα μπει ποτέ μου σε αυτό το τριπάκι. Σίγουρα είχα ερωτευτεί σφόδρα… Τότε… Και τόσο! Και πάντα νόμιζα ότι κανείς και τίποτα δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει εκείνη τη λατρεία, την εξύψωση, την ανάγκη υποτίθεται. Του να νομίζεις τόσο γλυκά και βασανιστικά πως δεν μπορείς να κάνεις βήμα χωρίς τον άλλο. Πως αν βγεις έξω χωρίς να τον έχεις αγκαλιά ή χεράκι-χεράκι, δε θα ισορροπήσεις αρκετά και θα γκρεμοτσακιστείς. Θα παραπατήσεις και θα χτυπήσεις ανεπανόρθωτα.

Οφθαλμαπάτη της καρδιάς.

Και μετά αγάπησα φυσικά. Υπήρξε μάλιστα ένας άνθρωπος στη ζωή μου, που ποτέ μου δεν τον ερωτεύτηκα. Τον αγάπησα κατευθείαν. Μουσικός στο επάγγελμα. Η μεγάλη μου αδυναμία. Ανέκαθεν.

Τώρα, τόσα χρόνια μετά, αιώνες ολάκεροι, έχει μπει κάτι στη ζωή μου, που τολμώ να το αντικρίσω και να το αντιμετωπίσω ως σχέση. Ναι, σοβαρή. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Διότι εγώ τα έχω και λιγουλάκι μπερδεμένα στο μυαλό μου, ως άνθρωπος των άκρων.

Αλλά έτσι τη λένε οι πολλοί. No?

Σχέση σοβαρή λοιπόν. Από κείνη, όχι που ετοιμάζεσαι να την αλυσοδέσεις με βέρες και κουφέτα, αλλά από κείνη που λες “είμαστε μαζί” βρε παιδί μου. Και οι σερπαντίνες σε αυτή την περίπτωση είναι η συγκατοίκηση, το μοίρασμα και η προσφορά πολλών πραγμάτων, η αλήθεια που γίνεται συνείδηση και κατόπιν υποσυνείδητο του ότι “εσύ είσαι ο σύντροφός μου”. Επικίνδυνη λέξη, κατ’εμέ. Αλλά εγώ, από την άλλη, είμαι και άνθρωπος που πάντοτε φοβόταν την εφ’όρου ζωής δέσμευση. Δηλαδή τι; Δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να πάω με άλλον; Κι αυτό τώρα είναι καλό πράγμα;

Μέχρι να πεθάνω μαζί σου θα είμαι; Πολύ μονογαμία. Αφόρητη.

Και ναι, τα τελευταία χρόνια αλήτεψα καλά. Μεταξύ μας πάντα αλήτευα και το ‘κανα με τους δικούς μου όρους. Κι ευτυχώς για την αυτοπεποίθηση και την ερωτική μου παιδεία, γινόντουσαν αποδεκτοί. Και τους άντρες που “επέλεξα” τους έβαλα όπου ήθελα εγώ. Και για όσο, φυσικά. Και είχα την ανεξαρτησία μου ανέγγιχτη και τα πρωινά μου καθαρά.

Όσο όμως κι αν γούσταρα το παιχνίδι, τόσο δεν μπορούσα παρά να βλέπω φιλιά γύρω μου και να κολλάω. Δε νομίζω ότι υπήρξε ποτέ  στιγμή και διάθεση, που να είδα ζευγάρι να κρατιέται χεράκι-χεράκι και να μην αιστανθώ ότι το θέλω κι εγώ αυτό, για μένα.  Ήθελα γαμώτο έναν άνθρωπο για μένα, ήθελα να μπορώ να μοιραστώ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Κι όσο πάει. Ήθελα να έχω ένα πλάσμα τόσο κοντά μου, μια ψυχή που να της εμπιστευτώ τη φορεσιά μου κι αυτή να τη σεβαστεί. Να μη μου την τσαλακώσει. Και ήθελα να κάνω σχέση. Εδώ και δύο χρόνια, χτιζόταν αυτός ο πυρετός. Του “είμαι έτοιμη”. Νομίζω…

Κι όσο κορυφωνόταν αυτή η καμπύλη, τόσο αιστανόμουν ότι αρκετά έπαιξα και πως μπορώ τώρα να κοιτάξω έναν άντρα και να τον δω ως άνθρωπο. Κι όχι σαν… !

Και τώρα που έχω όλα τα χάδια και τις αγκαλιές του κόσμου, όλα τα όνειρα του “κοιμόμαστε αγκαλιά” και “ξυπνάμε με φιλιά” κι όλα τα αγγίγματα, στα οποία έχω αδυναμία, βλέπω πως ένας μεγεθυντικός φακός έφερε κοντά μου όσα έβλεπα, κι όσα κατά καιρούς έζησα. Αποσπασματικά, για λίγο, έστω.

Και βλέπω πως, ακόμη και σε μένα, έναν άνθρωπο τελείως ατίθασο, που δεν αντέχει να ανήκει πουθενά, εκτός ίσως από τη Μουσική και τον αέρα,  φτάνει το μαγικό ραβδί. Και γαληνεύω ξέροντας πως τώρα μπορώ να σε κοιτώ. Κι ας μη σε έχω αύριο. Είναι όμορφο, το να γεμίζεις ευτυχία από έναν και μόνο άνθρωπο! Κι ας μη θέλουμε να παραδεχτούμε πως έχουμε ανάγκη…

Μη γελάσεις.

12 Responses to “Οφθαλμαπάτη της καρδιάς”

  1. princesson 08 Jan 2008 at 02:22

    Μια φράση κρατάω μόνο: Εισαστε μαζί. Κι αυτο ειναι πιο δυνατό απόλες τις βερες και τα κουφέτα και τα κολοκύθια. Εισαστε μαζί. Επειδη θελετε. Επειδη σας αρεσει. Και ετσι δεν την νιωθεις βαρια τη μονογαμία ξερεις. Και δεν ειναι που σταματας να αλητεύεις. Ειναι που δε σου κάνει κεφι να αλητεύεις, οχι με τον ιδιο τροπο που το έκανες πριν τουλάχιστον. Κι ειναι που τελικά, αν θες να αλητέψεις μπορείς, αν θες να πετάξεις μπορείς.. αλλα εισαστε μαζί και θα πρέπει να τον μάθεις να το κάνει μαζί σου, ή να τον νιώθεις μαζί σου οταν πετάς μονη σου… Φιλιά! Αγαπώ τις δυνατές σχεσεις!

  2. after8on 08 Jan 2008 at 11:27

    Μου αρέσει να διαβάζω τα ψιλά γράμματα που χάραξες πάνω στην καρδιά σου. Πόσο γενναία όμορφο είναι, που έδιωξες τον φόβο από μέσα σου (μην τον χάσεις), πόσο ψηλά άραγε μπορείς να φτάσεις, ακόμα και αν ξέρεις ότι κινδυνεύεις να πέσεις άγαρμπα και να τσακιστείς.

  3. demonon 08 Jan 2008 at 15:04

    Κι εγώ μαθαίνω να τις εκτιμώ, πριγκιπέσσα. Δε λέω, πολλές φορές άνοιξα την πόρτα, αλλά ευτυχώς, μου ‘κοψε, και την ξανάκλεισα! φιλιά *

  4. demonon 08 Jan 2008 at 15:08

    Ποτέ μου δε φοβήθηκα μην πονέσω, after (8) forever (!), γιατί τον έρωτα στη ζωή μου τον χρειάζομαι όσο το συναίσθημα. Κι ευτυχώς, ξανάρθε!

  5. after8on 08 Jan 2008 at 15:47

    Όπως όλοι μας αγαπητή μου, όπως όλοι μας…

  6. demonon 08 Jan 2008 at 16:04

    Ok, δε λέω ότι… λέω κάτι καινούργιο! Άλλωστε υπάρχουν άνθρωποι που φοβούνται μην πληγωθούν. Φοβούνται και τη σκιά τους όμως οι συγκεκριμένοι κατ’εμέ.

  7. after8on 08 Jan 2008 at 18:23

    Ο φόβος βλέπεις είναι συνήθως υπαρκτός, ίσως και δικαιολογημένος. Ανάλογα τις σφαλιάρες που έφαγε ο καθένας μας… Σίγουρα το σημαντικό είναι όταν πέφτεις να χεις το κουράγιο να σηκώνεσαι, όταν αιμορραγείς να βρεις από που και γιατί. Μόνιμος σύμβουλος ο φόβος ποτέ να μην μας γίνει, τυφλή αγάπη όμως δεν ξέρω αν θέλω πια.

  8. demonon 08 Jan 2008 at 20:17

    Γιατί τυφλή αγάπη; Κι άλλωστε αν πρέπει να είναι τυφλή, είναι μόνο στο σημείο όπου πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλο, πρέπει να κάνεις το πρώτο βήμα, να του δώσεις, να τον αφήσεις να μπει μέσα σου. Για μένα κανένα συναίσθημα δεν είναι τυφλό, ούτε καν ο έρωτας. Διογκωμένος ναι… Τυφλή είναι μονάχα η λογική. Επειδή πάντα στηρίζεσαι στο ότι 1 + 1 = 2! Καλό βραδάκι after (8) forever

  9. iparxeimageiaon 09 Jan 2008 at 19:15

    πολύ έντονη γραφή και ακόμα πιο εντονο συναίσθημα…
    ειδικά η εισαγωγή καιτο τελείωμα είναι απιστευτα!
    καλησπέρα:)

  10. demonon 09 Jan 2008 at 21:34

    Σ’ευχαριστώ μαγεία… που είδες.

  11. theaon 02 Jul 2008 at 15:40

    malakia

  12. demonon 02 Jul 2008 at 16:04

    … σου?

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply