Archive for June 9th, 2009

Γη… ποια γη?

demon June 9th, 2009

Μόλις είδα στην OΝ (Off !) το ντοκιμαντέρ για τη Γη «Home (feel good)» κι έπαθα την πλάκα μου με τα πλάνα και με την τόσο πολύπλοκα, απίστευτα αρμονικά και χρωματιστά σμιλεμένη ομορφιά του πλανήτη Γη. Που, όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, είναι ο πλανήτης που με φιλοξενεί για 30 κάτι μέχρι τώρα χρόνια.

Σε αυτή την εξαιρετικά ισορροπημένη δουλειά των παραγωγών Luc Besson και Denis Carot, όπου η φωνή της Glenn Close δουλεύει σαν ένα δεύτερο πινέλο, ο πλανήτης μας, με σχεδόν αποκλειστικά εναέρια πλάνα, πρωταγωνιστεί. Ο όμορφος και υγιής πλανήτης μας. Γιατί από τη μέση του ντοκιμαντέρ κι έπειτα: Οι βιομηχανίες, η αποψίλωση, η λάσπη, οι πυρκαγιές, ο άνθρακας, οι πάγοι που λιώνουν, τα φαλακρά βουνά, τα θηλαστικά που πιάνονται στα δίχτυα, τα τεχνητά νησιά, το νερό που χρησιμοποιείται στην άμμο για να εκμεταλλευτούμε τον άνθρακα που αυτή περιέχει, τα πηγάδια που στερεύουν, χωράφια που χρησιμοποιούν απολιθωμένο νερό, κοραλλιογενείς ύφαλοι, των οποίων η ισορροπία είναι εύθραυστη…

Και μερικά νούμερα για εκείνους που λατρεύουν την καταστροφή όταν αυτή γράφεται με κιμωλία (τα σημείωσα ειδικά για εσάς):

*Μέχρι το 2025, 2 δις άνθρωποι θα έχουν επηρεαστεί από την έλλειψη νερού!
*Η γη καλύπτεται σήμερα από 900 εκατομμύρια αυτοκίνητα!
*Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός της γης θα έχει σχεδόν τριπλασιαστεί!
*Συνολικά 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από ακάθαρτο νερό!
*Το 1 δις του πληθυσμού δεν έχει κάθε μέρα πρόσβαση σε φαγητό!
*Ο μισός από τον πτωχό πληθυσμό της γης κατοικεί σε πλουτοπαραγωγικές χώρες!
*Μέχρι το 2050 θα υπάρξουν 200 εκ. κλιματικοί πρόσφυγες!
*Στο Freiburg της Γερμανίας έχει δημιουργηθεί μία κοινότητα 15.000 οικόφιλων σπιτιών!
*Στην Κόστα Ρίκα κατήργησαν το στρατό κι επενδύουν πλέον τα χρήματά τους στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, στον οικοτουρισμό.

Στη γη ζούμε σήμερα 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι!!!

«Είναι αργά για να είμαστε απαισιόδοξοι…».

Όποιος δει αυτές τις ομορφιές, δεν είναι δυνατόν να μη νοιαστεί. Και μακάρι να ήταν υποχρεωτικό να δουν όλα αυτού του είδους τα ντοκιμαντέρ, όλοι οι μαθητές και κυρίως, όλοι οι δάσκαλοι, όλοι οι πολιτικοί, όλοι οι βιομήχανοι, όλοι οι εφοπλιστές… Και κάποιος να παίρνει απουσίες!

(Πηγή εικόνας: ferrysetiawan.deviantart.com)

P.S. Να το δείτε. Εγώ θα το ξαναδώ! Και θέλω οπωσδήποτε το “soundtrack”.