Archive for July 22nd, 2008

Fuck ‘em all festival —

July 22nd, 2008

concert.jpg

Βασικά δεν πολυγουστάρω να γράψω για το event, επειδή τώρα τελευταία πιάνω τον εαυτό μου, όταν δεν έχει περάσει κάπου καλά, να μη θέλει να επαναφέρει την ασχήμια. Το οποίο και σέβομαι. Υγιές μου ακούγεται, no;

Παρόλα αυτά κι επειδή πάντα έχω γνώμη για τη Μουσική, ο τίτλος που αρμόζει, νομίζω, στο Rock ‘em all festival είναι, χωρίς υπερβολή… FUCK ‘em all festival.

Ήταν κανείς από σας εκεί; Να σηκώσει το χεράκι του!

Καταρχάς και κυριότερο όλων: ο ΉΧΟΣ. Α-πα-ρά-δε-κτος.

Με το που πληροφορήθηκα την αλλαγή, από Λυκαβηττό δηλαδή, σε Γκάζι, το ‘πιασα με τη μία. ΩΧ… Στην Τεχνόπολη τέτοιου είδους συναυλία; Μεγάλη; Metal;

Από το πρώτο λεπτό, ο ήχος έκανε την εξής κίνηση –μη γελάς!:

Ένα στροβιλισμό προς τα μέσα και μετά ένα σλουπ… κι έπεφτε στο πηγάδι. Μουντός, με τα μπάσα αντί να σε πετάνε να ακούγονται λες κι έχουν χιλιάδες υφάσματα πάνω τους και τα ελάχιστα πρίμα να αντανακλούν στα γύρω κτίρια και να φτάνουν στο αυτί σου, σαν echo.

Σκατά κοινώς. Κι επειδή τα συγκεκριμένα συγκροτήματα, έχουν φυσικά να κάνουν με μπάσα κι όχι τόσο πρίμα, εκτός Lacuna άντε λίγο και Iced, ο ήχος ήταν απογοήτευση σκέτη. Κάκιστος.

Δεύτερον, η σειρά εμφάνισης. Είναι δυνατόν να παίζουν πρώτοι οι Pain of Salvation; Και, που ακούστηκε να παίζουν προτελευταίοι οι Iced Earth; Το κοινό τους γνωρίζει πολύ καλά, ότι κάτω από 2 ώρες -και λίγο λέω- δεν παίζουν ποτέ. Το είπαν οι άνθρωποι. «Ξέρετε ότι συνήθως παίζουμε πολλή ώρα. Σήμερα, όμως πρέπει να τηρηθεί χρονοδιάγραμμα. Θα σας ανταμείψουμε όμως την επόμενη φορά».

Και… χώσιμο.

Τώρα, το τρίτο σχόλιο που θα μπορούσα να κάνω είναι για την επιλογή των γκρουπ: Μα, Moonspell εκ Πορτογαλίας και Meshuggah εκ Σουηδίας; Οι μεν πρώτοι είναι απλώς ανύπαρκτοι μουσικά ή άντε, σχεδόν ανύπαρκτοι αλλά με συμπαθητική σκηνική παρουσία, οι δε δεύτεροι… ΚΑΚΟΙ! Άφωνος ο τύπος κι απλώς αυτός ο θόρυβος δεν είναι μουσική. Δεν μπορεί να είναι. Έδωσα βάση. Ούτε μια νότα δεν άκουσα. Ούτε ΜΙΑ! Ούτε στη φωνή ούτε στην κιθάρα.

Α, και να αφήσω κι ένα δημοσιογραφικό στίγμα, μια και ένας από το staff (Rockwave-Terra vibe) είχε πιάσει κουβεντούλα με τη γκόμενα δίπλα μου. Πήγα να του σπάσω το κεφάλι: Ρε μαλάκα, εσένα σε πληρώνουν για να είσαι εδώ, εγώ πλήρωσα για να ακούσω και να δω. Άντε σκάσε, ουγκ. Ό, τι ηχογράφηση έκανα, είχε μέσα την γκαριζοφωνάρα του.

Στο παρασύνθημα: ο ένας τρόπος που μπορούσες να πάρεις αναψυκτικά, φαγητό κλπ., ήταν να αγοράσεις κουπόνια και να τα ανταλλάξεις. Ο τύπος, λοιπόν, ο ουγκ, είπε στην γκομενίτσα, πως του έχουν περισσέψει τέτοια κουπόνια. «Μπορείς να κεράσεις αν θες μερικούς φίλους σου κι ό,τι περισσέψει, λίγο όμως, να πας να το επιστρέψεις και να πάρεις χρήματα πίσω. Να βγάλουμε και κάτι!!!».

Wow ε;

Όσο για το αποκορύφωμα; Κατά διαστήματα έβλεπα κάτι κορίτσια να «ζητιανεύουν» από παρέα σε παρέα εισιτήρια. Με αυτά, όπως τους εξηγούσαν, μπορούσαν να βάλουν μέσα στο χώρο «δικούς τους». Ο άντρας διάβασε χτες σε κάποιο forum ότι μετά από κάποια ώρα, οι διοργανωτές άφησαν, λέει, πάνω από 1.000 άτομα να μπουν μέσα «για να μην είναι άδειος ο χώρος»… Αρκεί να επεδείκνυε κάποιος ένα valid εισιτήριο. Κι έτσι, οι κοπελιές που σας έλεγα, με ένα κομμένο εισιτήριο, έβαλαν μέσα στην Τεχνόπολη, 3 άτομα. Τουλάχιστον τόσα είδα εγώ.

Μετά από όλα αυτά και να σκεφτεί κανείς πως δώσαμε 60 Ευρώ και “χαρήκαμε” 3 στα 6 συγκροτήματα… ε, δεν μπορώ να πω και του χρόνου. Δυστυχώς. Για την επόμενη μέρα, άντρας κι εγώ, είμασταν σαν ζόμπι. Υπερευαίσθητοι σε κάθε δυνατό ήχο.

Γι’αυτό δεν έρχονται κάποια καλά σχήματα στην Ελλάδα. ΟΥΓΚ

~

Δεν ξέρω αν “γεράσαμε” και δεν αντέχουμε πια ορθοστασία, ηχορύπανση και κακή οργάνωση. Προσωπικά προτιμώ το: “ωρίμασα κι έμαθα να ακούω Μουσική”…

ha.jpg