Archive for December 7th, 2007

Εκπαιδεύοντας τη γάτα μέρος τα’

December 7th, 2007

Ημέρα δεύτερη:

Την επομένη, πήρα μια χαρά όταν σηκώθηκα και, πηγαίνοντας με μια μικρή αγωνία στο μπάνιο, βρήκα τις δυο γλύκες -είχαν γίνει γλύκες πια- ήσυχες, ήρεμες, ήμερες. Ούτε άκουγαν σε οποιονδήποτε ήχο, μα ούτε και με άφηναν να τις πιάσω και να τις χαϊδέψω. Παρόλα αυτά, σήμερα ήταν η ημέρα των αγορών. Κοινώς ξετινάχτηκα για τις γάτες μου. Ούτε μωρό να ‘χα σπίτι. Και όχι, μην το ψάχνεις υποσυνείδητα. Δεν θα ήθελα να είχα!

Τους πήρα λοιπόν ονυχοδρόμιο το οποίο τίμησαν με το παραπάνω. Τους πήρα μπαλίτσες σε έντονα χρώματα με κουδούνια μέσα, εμ, ειδικές κροκέτες με γιαούρτι μέσα για επιβράβευση και φυσικά άμμο κρυσταλλική, κροκέτες και κονσέρβες.

Ζωήρεψαν τελείως. Κάναν το σπίτι άνω-κάτω. Τύφλα να ‘χει ο Spiderman αλλά και ο spider-pig (!), το βλαχογούρουνο του Simpson, στην ταινία! Ό,τι κουρτίνα έχω σπίτι, την ανέβηκαν κατακόρυφα. Μόνο στο ταβάνι που δεν περπάτησαν. Το ένα δηλαδή, το πιο θαρραλέο, γιατί το άλλο απλώς το αντιγράφει.

Στο ένα που έχει περισσότερο τσαμπουκά, του αρέσει να κυνηγά πράγματα, να βρίσκεται σε κίνηση και να ανεβαίνει γενικώς, ενώ στο αδελφάκι του αρέσει πολύ να παίζει με τις σκιές, τρελαίνεται όταν καθρεφτίζονται μορφές σε τζάμια και είναι ικανό να σου πιάσει το δάχτυλο για να στο γλείψει, αλλά και να χασμουρηθεί βάζοντας πρώτα το χεράκι του (πόδι εννοείται) μπροστά!

κιττυ

Πηγή: www.lladyhwk1.com

Ημέρα τρίτη:

Σήμερα τα μικρά ξεθάρρεψαν αρκετά, ευτυχώς. Όχι τίποτα άλλο, αλλά είχα αρχίσει να απελπίζομαι ότι για τον επόμενο ένα χρόνο δεν θα μου κάτσουν με τίποτα. Ε λοιπόν σήμερα ήταν σαφώς πιο ήρεμα κι εξοικιωμένα με την παρουσία μου. Και το κυνήγι γύρω, μέσα και πάνω σε οτιδήποτε προεξείχε, κουνιόταν και ήταν έντονα χρωματισμένο καλά κράτησε. Πάντως η καλύτερη στιγμή τους σήμερα ήταν όταν τα πήρα μαζί αγκαλιά και δεν αντέδρασαν.

Το δοκίμασα και χτες το βράδυ πριν πάω για ύπνο και, είτε επειδή ήταν εξαντλημένα είτε επειδή γούσταραν, κάθισαν μέσα στα χέρια μου για λίγο. Καλά προχωρά το σχέδιο!

Ημέρα τέταρτη… η σημερινή:

Άψογα… απλώς τέλεια. Έχω γίνει χιονάκι, έλκηθρο, μαρμελάδα. Κοινώς λιώνω. Τα γατάκια μόλις άνοιξα τα μάτια μου, ήρθαν πάνω στο κρεβάτι για την “καλημέρα”. Ή για το “πεινάω!”, όπως θες πάρτο. Αν και σε προειδοποιώ. Τα πιατάκια τους γεμάτα είναι. Ανέβηκαν λοιπόν στο κρεβάτι και κάθισαν να τα χαϊδέψω. Αυτό ήταν το καλύτερο μέρος. Αν και, τελικά, υπήρχε ακόμη καλύτερο.

Παίξανε, δεν εξαφανιζόντουσαν κάθε φορά που περνούσα από κοντά τους, σκαρφάλωσαν, νιαούρισαν κι έκαναν νάζια. Και τώρα που πληκτρολογώ φορώντας τα τεράστια ακουστικά μου για να μην τα ενοχλήσω με κέλτικους μυστηριακούς ήχους, το ένα, το πιο αεικίνητο και τολμηρό, έχει ανέβει πάνω μου!!!

Σε κάποια φάση, αιστάνθηκα νύχια στη φόρμα μου. Νόμισα ότι παίζει ή ότι απλώς θέλει κάπου να ανέβει πάλι. Και μετά από πέντε δεύτερα, το είδα να χώνεται στα πόδια μου, στα μπούτια μου, να κουρνιάζει, να μου νιαουρίζει για να του χαϊδέψω το πρόσωπο και να αποκοιμιέται! Και ναι κυρίες και κύριοι, ροχάλισε λιγάκι.

Και με αυτή τη δική μου επιβράβευση, χωρίς κροκέτες και γιαούρτι, κλείνω την Εκπαίδευση της γάτας και την ευτυχία μου για σήμερα.

Και πες μου τώρα εσύ ότι θα έπρεπε να είχα σκύλο! μπλιαχ -.

Εκπαιδεύοντας τη γάτα μέρος γα’

December 7th, 2007

Σιγά που δε θα έγραφα εγώ γατοκείμενο. Πριν από ελάχιστες μέρες απόκτησα δυο κατάμαυρα γατιά. Ετών: 2 1/2 μηνών! Και η αλήθεια είναι πως είχα ξεσυνηθίσει να έχω μωρά. Γιατί τα τελευταία 10 χρόνια και βάλε, έχω φορτώσει τις γάτες μου στους γονείς μου, βορείως. Που σημαίνει πως και κήπο έχουν κι άλλη μεταχείριση και οι κουβέρτες, χαλιά κλπ. πλένονται, ώστε να μη μυρίζει ποτέ το σπίτι! Μέχρι πρότινος εργαζόμουν κατά μέσο όρο 12 ώρες, 6 μέρες την εβδομάδα και το σπίτι μου με καλωσόριζε μονάχα στην περίπτωση ύπνου ή sex. Ένα σπίτι στο κέντρο της Αθήνας, μεγάλο μεν, τσιμεντόσπιτο δε. Οπότε, όσο κι αν λαχταρούσα την παρουσία γάτας, δε σκόπευα να το κάνω αυτό το μίνι έγκλημα ούτε στο ζωάκι ούτε και σε μένα. Όσο κι αν ήθελα παρέα κάτι πρωινά Κυριακής ή ξημερώματα καθημερινής.

Είτε επειδή η επιθυμία μέστωσε είτε επειδή απλώς έγινε, την Τρίτη έγινα “μαμά”. Και δεν ανέλαβα μονάχα ένα, αλλά δύο γατάκια. Εις διπλούν λοιπόν το όποιο χάος, κόστος, ευτυχία, ενθουσιασμός.

Σκέφτηκα να καταγράψω την εξέλιξη αυτής της γνωριμίας. Όχι για κανέναν πρακτικό λόγο. Γιατί ούτως ή άλλως θεωρώ ότι οι γάτες είναι ενστικτώδη πλάσματα, οπότε ως τέτοια πρέπει να τα αντιμετωπίσεις κι αναλόγως φυσικά. Αλλά να. Η blogosfaira μου ιντερνετική γραφή ημερολογίου είναι, οπότε γιατί να μη μοιραστώ με το άπειρο την άφιξη των δύο καταύμαρων ενοίκων στη ζωή μου;

cats

Πηγή: www.lladyhwk1.com

Ημέρα πρώτη:

Αγαπημένο μου ημερολόγιο… Πλάκα κάνω!

Τα γατάκια μπήκαν σπίτι μου το βράδυ της Τρίτης. Ψαρωμένα τελείως, μουδιασμένα, γραπωμένα το ένα από το άλλο, ξαπλωμένα μέσα στο κλουβάκι που μου δάνεισε η Ανδρονίκη. Προσπάθησα γρήγορα-γρήγορα να οριοθετήσω το χώρο στον οποίο θα κοιμούνται, θα τρώνε, θα τα κάνουν. Ώστε να είναι η πρώτη ή η δεύτερη μνήμη τους. Το πείραμα ομολογώ ότι πέτυχε αμέσως κι έτσι δεν είχαμε… ατυχήματα.

Τα μικρά δεν υπήρχε περίπτωση να ακούσουν ούτε καν στο “ψιτ εσύ!”, πόσο μάλλον να με αφήσουν να τα αγγίξω. Εκούσια. Κι έτσι τα άφησα να σεργιανίσουν, να πειραματιστούν, να αλωνίσουν σε όλους τους χώρους. Κι εγώ διακριτικά από κοντά. Ούτως ή άλλως, ούτε μάλωμα κατάλαβαν.

Με έκπληξη διαπίστωσα ότι κοιμήθηκαν στο αυτοσχέδιο καλάθι με τις πολύ ζεστές κουβέρτες που έστρωσα. Κι έτσι, ικανοποιημένη από την πρώτη μέρα, κοιμήθηκα ευτυχής κι εγώ.

to be continued

Το ροζάριο

December 7th, 2007

Έχω κολλήσει το μούτρο μου στο τζάμι, πίσω από τα ανοίγματα που σχηματίζουν οι περσίδες και κοιτάζω τους περαστικούς κάτω στο δρόμο. Πολύχρωμα πουλόβερ με φούντες, ρίγες και σχεδιάκια κινούνται με ταχύτητα στο πεζοδρόμιο. Άλλα σώματα φορούν σιδερωμένα, φρέσκα πουκάμισα προστατευμένα κάτω από σακάκια, κι άλλα έχουν κρυφτεί μέσα σε μπουφάν φουσκωτά και ζεστά. Να κι ένας που αντέχει με κοντομάνικο.

Καμιά φορά έτσι όπως παραπατάω ακόμα από τον ύπνο, το απότομο φως και την ένταση των ονείρων, νομίζω ότι έχω εγκλωβιστεί σε ξένο σκηνικό. Δεν αναγνωρίζω αυτές τις φιγούρες που λυσσαλέα πιάνουν χώρο στους δρόμους, που κορνάρουν, λιγοστεύουν το οξυγόνο, χειρονομούν, περιφέρονται άσκοπα. Το μάτι μου ακολουθεί τις άυλες σκιές που αφήνουν πίσω τους.

Πολλοί δεν είμαστε; Υπάρχει λόγος; Όλοι αξίζουμε, όλοι θα κάνουμε; Η πλειοψηφία απλώς υπάρχει για να ενοχλεί, για να δυσκολεύει και να καθυστερεί τους λίγους.

Θα μου πεις όλα χρειάζονται. Και το άσπρο και το μαύρο και η χαρά και ο πόνος και το ελαφρύ και το βαρύ και το σημαντικό και το ανούσιο. Εντάξει.

Αυτό τώρα μου μοιάζει με μια τεράστια επιτοίχια κατασκευή. Με μια επιφάνεια γεμάτη κουτάκια από πάνω μέχρι κάτω. Κι ακόμη πιο κάτω. Κάθε άνθρωπος είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα κουτί. Εκεί μέσα είναι η ζωή του, οι συγγενείς του, οι εφιάλτες, τα πράγματα, τα αποκτήματά του. Κάθε φορά που εσύ διαλέγεις, παίρνεις μαζί και το κουτί. Ανοίγεις, τραβάς προς τα έξω και κουβαλάς μαζί με το πλάσμα και όλες τις στιγμές του. Όλη τη μοίρα, το κουβάρι, το ποίημα.

Και η παγίδα είναι πως, ακόμη κι αν θες μονάχα τον άνθρωπο, είσαι υποχρεωμένος να μετρήσεις όλους τους κόμπους στο ροζάριο. Κάθε έναν, όσο σφιχτός κι αν είναι.

Αποχρώσεις του μαύρου ή Η αγάπη είναι τόπι

December 7th, 2007

Κάποιος να μου λύσει την απορία. Η αγάπη είναι τόπι; Δεν περίμενα ποτέ από τον εαυτό μου ότι θα καθόμουν να έγραφα για την αγάπη. Είτε ότι θα χρησιμοποιούσα αυτή τη λέξη. Ή ότι θα κόλλαγα τόσο πολύ σε ερωτήματα που σχετίζονται με αυτή.

Κι όμως συνέβη. Άλλο ένα από εκείνα τα πράγματα που δεν προγραμματίζεις και γι’αυτό ακριβώς είναι πιο γλυκά αλλά και πιο επώδυνα όταν συμβαίνουν.

Λοιπόν, ερωτώ: η αγάπη είναι τόπι; Όταν το πάρεις πρέπει να το δώσεις πίσω στον ιδιοκτήτη του; Οφείλεις να το πετάξεις κι εσύ με φόρα, για να δείξεις ότι… παίζεις; Καλό είναι να το στροβιλίσεις και λίγο, για να δώσεις ένα προσωπικό ύφος στην πάσα; Όσο πιο ψηλά το πετάξεις, τόσο πιο όμορφα θα νιώσεις; Θα δεις να φτάνει η μπάλα στη γη μετά από περισσότερη ώρα, όπως ακριβώς πιο πολύ διαρκεί και μια καλή σχέση;

Και τι γίνεται με αυτούς που μπαίνουν στη μέση και προσπαθούν να κλέψουν τις πάσες; Προσπαθούν να σπάσουν την αλυσίδα, την κίνηση, τη συνοχή; Ή τι γίνεται όταν ένας από τους δύο παίκτες δε βάλει αρκετή δύναμη ή υπερβεί τα όρια και η μπάλα είτε δε φτάσει μέχρι τον παραλήπτη είτε πετάξει πολύ μακριά του;

Έτσι δεν είναι και η αγάπη; Αν κάνεις λιγότερα, η καρδιά της χτυπά πιο αδύναμα, ενώ αν την πνίξεις την αποπροσανατολίζεις κι εκείνη επιταχύνει επικίνδυνα για να προλάβει τους παλμούς.

Αποχρώσεις του μαύρου και του κόκκινου στην ίδια συσκευασία. Όπως το τόπι είναι κομμένο σε λωρίδες με διαφορετικά χρώματα κι αν το γυρίσεις στον αέρα σαν τη σβούρα, τα ενώνει, έτσι και η αγάπη είναι άλλοτε κόκκινη κι ευτυχισμένη κι άλλοτε μαύρη και γεμάτη θλίψη. Κι αν τη δεις από απόσταση, ίσως μπορέσεις να διακρίνεις πως φορά πάντοτε και τα δυο τούτα χρώματα.

Ένα τόπι στρογγυλό, έτοιμο πάντα να παίξει και να χαρεί. Ένα τόπι μαλακό στα χέρια παιδιών και σκληρό στα χέρια κλεφτών. Ένα τόπι σοφό, που μετρά τον αέρα και την αντίσταση, τη δύναμη και τη δυναμική. Ένα τόπι που πάντα προχωρά, τσουλά ή κατρακυλά. Ένα τόπι ελαφρύ σαν πούπουλο που πάντοτε θα σου δώσει αγκαλιά κι ένα τόπι βαρύ σα νερό που μοιάζει άρρωστο και δυσκίνητο.

Ποιος θα το σπρώξει αυτό το τόπι; Ή μήπως θα το κλωτσήσει; Θα το πετάξει ή θα το βάλει μες τα χέρια; Αν περάσεις από μπροστά του, μην το αγνοήσεις πάντως. Παραείναι όμορφο. Και ζωογόνο. Και δελεαστικό. Απλώς ζύγισε την πάσα σου και βεβαιώσου ότι θες να παίξεις μέχρι τέλους…

juggler

Πηγή: www.davdimav.f9.co.uk